Министерският съвет може да одобри допълнителен трансфер от 7 830 000

...
Министерският съвет може да одобри допълнителен трансфер от 7 830 000
Коментари Харесай

7,8 млн. лв. за увеличение на заплатите в НОИ

Министерският съвет може да одобри допълнителен трансфер от 7 830 000 лева по бюджета на държавното публично обезпечаване за нарастване заплатите на персонала в Националния застрахователен институт (НОИ).

Решението, взето на съвещанието на парламента в нощта против петък, влиза в действие от 1 август. Текстът от законопроекта за държавния бюджет беше признат единомислещо с 201 гласа " за ", предава news.bg.

Това стана ясно по време на обсъждането на второ гласоподаване на Бюджет 2023 в Народното събрание.

Припомняме, че повече от 12 часа продъжават дебатите в Народното събрание по бюджета за 2023 година План-сметката би трябвало да бъде призната най-късно до 31 юли.

Те започнаха от преходните и заключителните разпореждания, с които се трансформират редица данъчни закони. След това следва да бъде разисквана и общата рамка на приходите и разноските на бюджета.

Депутатите по-рано към този момент одобриха записаните по Данък добавена стойност лица, които са предприятия по Закона за счетоводството - търговци, юридически лица, предприятия в случаите, да заявяват наличността за съответното календарно тримесечие, когато в края на календарно тримесечие общата сума на налични парични средства в касите, размерът на вземанията надвишава 50 000 лева

Не одобриха предлагането на " ИТН " (ИТН) след 31 юли т.г. Данък добавена стойност за ресторантьорите да се върне на 20 %. Аргументите, с които отхвърлиха това предложение е, че към този момент няма коронавирус рецесия.

Останалите промени, които законотворците одобриха в бюджета касаят акцизната ставка за течност за електронна цигара, без значение дали съдържа никотин. Ставката за течност за електронната цигара се покачва от 0,18 лева на 0,30 лева за милилитър от 1 август 2023 г. Ставката за сурогат на тютюна, съдържащ никотин, да е 90 лева за кг от 1 август 2023 година, стана ясно още по време на гласуването на бюджета.

Приеха компании с над 100 чиновници да превеждат заплатите единствено по банков път.

Предложението мина с гласовете на " Продължаваме промяната - Демократична България ", ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Предложението на финансовото министерство за компаниите, които да бъдат задължени да заплащат заплати единствено с банков превод предвиждаше мярката да важи за предприятия с над 50 служащи, само че след полемиките прагът бе повишен на 100.

Изключение ще има за работодатели, които наемат хора посредством контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

Ресторантьорите също ще заплащат заплати по банков път, в случай че наетите от тях лица са над 100. Дивидент също наложително ще се изплаща по банка когато е над 1000 лв..

Първоначалното предложение на финансовото министерство бе този предел да е 500 лева, стана ясно по време на гласуването в Народното събрание.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР